Konings Pythons - Spreekbeurt

Regelmatig word ik benaderd met de volgende vraag. "Ik moet op school een spreekbeurt houden, kunt u mij helpen?" Op deze website van Beautysnakes vind je een algemene spreekbeurt over slangen maar deze spreekbeurt gaat over een specifieke en op dit moment de meest populaire slangensoort (2012) de Pythons regius, ook wel de Koningspython of Balpython genoemd Hieronder wat gegevens welke te gebruiken zijn bij een werkstuk of een spreekbeurt.

Wat zijn slangen?

Slangen zijn reptielen, net als krokodillen, hagedissen, kameleons, varanen, leguanen en schildpadden. Reptielen zijn koudbloedige dieren en moeten altijd warmte krijgen daar ze zelf geen warmte kunnen produceren. Dit krijgen ze in de natuur vaak via de zon. Slangen vallen op door een aantal kenmerkende eigenschappen, het zijn lange, slanke dieren zonder poten, oogleden en oorschelpen. Hun lichaam is bedekt met stevige, waterdichte schubben. Ze hebben een gevorkte tong waarmee ze lucht ruiken en proeven. Ze hebben geen oren maar kunnen wel horen via de trillingen welke door het lichaam worden gevoeld. Slangen eten andere dieren, veelal kleine knaagdieren en slikken hun prooi heel door. Er zijn zo'n kleine 3000 verschillende soorten slangen, waarvan er 20% giftig is. De helft daarvan is in staat mensen te doden. De langste slangen ter wereld zijn de Anaconda en de Netpython, welke beiden zo'n 8 á 9 meter kunnen worden. De kortste slang ter wereld is ongeveer 10 á 12 cm lang. Slangen worden 15 tot 30/40 jaar oud afhankelijk van de soort en lengte.

De Koningspython

De soortnaam regius betekent 'koning' of 'koninklijk', toch is Koningspython eigenlijk een slechte naam voor deze soort. Alle andere slangen met de term 'koning' in hun naam eten weleens andere slangen, de Koningspython echter niet. De Engelse benaming Royal python (Koninklijke python) of Ball python (Bal python) is veel beter van toepassing. De herkomst van de soortnaam regius zou liggen in de soms kroon-achtige vlekkentekening of omdat deze python al sinds lange tijd door koningen aanbeden werd vanwege de pracht, zeker is dat echter niet. (uit Wikipedia)

Leefgebied van de Koningspython

Hun natuurlijke leefgebied strekt zich door bijna heel Afrika net onder de evenaar van Senegal tot in Oeganda. Python regius is een niet giftige Afrikaanse slangensoort en komt voor in de volgende landen: Ghana, Mali, Ivoorkust, Senegal, Benin, Gambia, Guinee-Bissau, Guinee, Sierra Leone, Liberia, Togo, Nigeria, Kameroen, Oeganda, Centraal Afrikaanse Republiek en het noordelijk deel van Zaïre. Niet dat ze door de hele streek voor komen maar het verspreidingsgebied ligt als kolonies door deze landen heen. Dit is afhankelijk van de omgeving en van hun huisvesting. Misschien kun je via Google Earth dit gebied laten zien. Koningspythons leven vooral in de randen van de bossen en op de aangrenzende, droge savannen. Men vindt ze op de bodem maar ook laag in struiken en bomen. Overdag zie je ze zelden, maar tussen zonsondergang en zonsopkomst worden ze actief en gaan ze op jacht. Overdag verblijven ze vaak in verlaten holen, termietenheuvels of onder boomwortels. Ze verblijven dus onder de grond waar een constante temperatuur heerst en waar het ook redelijk vochtig is. Wanneer een Koningspython zich bedreigd voelt, dan zal deze in eerste instantie proberen een veilige plek te kiezen. Lukt dit niet, dan rolt het dier zich een dusdanige wijze op dat ze een soort bal vormt. In het midden van die bal verbergt het dier zijn kop ter bescherming. Vandaar dat de Koningspython ook de naam Balpython draagt. Heeft een Koningspython eenmaal een bal gevormd, dan zal het hier niet snel verandering in aanbrengen. Je ziet dit gedrag vooral bij jonge baby pythons. Pas als ze zich weer veilig voelen, zal de slang de bal ontwarren en zijn tocht voort zetten. In het terrarium vertonen ze dit oprolgedrag vrijwel nooit behalve de jonge slangen.

Hoe lang en zwaar is een Python regius?

Een volwassen Koningspython wordt gemiddeld tussen de 130 en 150 cm met een doorsnee van 15 tot 18 cm. Het gewicht van een gezonde, volgroeide Koningspython varieert tussen 2,5 en 4 kg. Volgroeide Koningspythons is eigenlijk niet de juiste term omdat ze altijd blijven doorgroeien! Baby Koningspythons wegen direct na de geboorte tussen de 45 en 90 gram en hebben een gemiddelde lengte welke varieert tussen 28 en 37 cm. Alles hangt af van het gewicht en de lengte van de ouders. Ook het aantal eieren is bepalend voor het gewicht en lengte van de baby slang. In vergelijking met bijvoorbeeld de koren- of aardslangen (Pantherophis) wordt de Koningspython best wel groot geboren. Om met een Koningspython te kunnen kweken wordt in het algemeen gesteld dat het mannetje een gewicht moet hebben van tenminste 900 gram. Het advies gewicht van het vrouwtje is meer. Het dier moet 1500 gram of zwaarder zijn om er op een verantwoorde manier mee te kweken. Uiteraard zullen er uitzonderingen zijn op deze maten en gewichten maar bovenstaande gegevens zijn gemiddelden! Na het leggen van de eieren verliezen de vrouwen soms wel meer dan 1/3 van hun lichaamsgewicht. Als ze dan daarna weer gaan eten, lijken de dieren een onstilbare honger te hebben. Door dan goed te voeren, zijn de vrouwtjes meestal na een half jaar weer op hun oude gewicht! Pythons kunnen een keer per jaar eieren leggen.

De Koningspython als huisdier

Op dit moment worden slangen door veel mensen als huisdier gehouden. De Koningspython is erg populair. Je houdt ze in een terrarium. Een soort aquarium maar dan zonder water. Je richt zo'n bak in met planten, stenen en hout. Verder moet je zorgen voor een verwarmingsbron, een lamp, een kabel of een verwarmingsmatje. Elke slang stelt zijn eigen eisen zodat je wel moet weten hoe het klimaat is waar het dier vandaan komt. Het terrarium moet lijken op een woestijn. Tegenwoordig worden veel slangen gekweekt en niet meer uit de natuur gevangen. De zeldzame slangen zijn daarom ook beschermd en mogen slecht met een vergunning (CITES) gehouden worden.

Voedsel

Wat eten ze van nature? In het wild zijn Koningspythons niet te kieskeurig en eten ze eigenlijk alles wat er op hun pad komt zoals amfibieën maar ook zoogdieren waaronder veel knaagdieren. Koningspythons kunnen ook klimmen en derhalve behoren ook vogels tot hun voedselpakket. Wat eten ze in het terrarium? In het terrarium eten ze knaagdieren voornamelijk muizen, ratten en veeltepelmuizen. De gerbil behoort ook tot hun voedselpakket. Daar de gerbil (woestijnrat) ook in hun natuurlijke voedselpakket zit, is aan het voeren hiervan een risico verbonden. Vaak willen ze na het eten van een gerbil niet meer een ander voedseldier eten. Gerbils zijn veel lastiger te kweken en zijn veel duurder in de handel dan de overige voedseldieren. Voer dus alleen gerbils als ander mogelijkheden zijn uit geput.

Huisvesting

Voor een volwassen Koningspython is een terrarium van 100x50x70 (lxbxh) een leuke maat, een slagje groter is aan te raden want vaak hou je toch meerdere pythons bij elkaar. De Koningspython is een nachtdier en houdt ook wel van klimmogelijkheden. Stevige takken, kienhout of dikke druivenranken mogen niet ontbreken. Let wel op dat de Koningspythons een behoorlijk gewicht hebben en dat de klimmogelijkheden stevig moeten zijn en niet onder hun gewicht mogen bezwijken.

Inrichting terrarium

Koningspythons komen uit Afrika en ze zijn warmtelovers. Zorg voor een goed verwarmd en droog terrarium. Gebruik hiervoor bij voorkeur een warmtemat. Met een warmtemat kun je een zogenaamde hotspot creëren. Ook een warmtekabel is hiervoor goed te gebruiken door het in lussen te leggen. Het terrarium moet zowel warme als koele plaatsen hebben dan kan de python naar behoefte een gunstige plek kiezen. Het terrarium moet overdag temperaturen hebben die variëren van 35 graden (hotspot) tot 25 graden. 's Nacht mag de temperatuur wel wat zakken maar dit is niet noodzakelijk maar vaak gebeurt dit vanzelf daar de omgevingstemperatuur ook daalt.

Algemeen

Koningspythons hanteren is iets anders dan knuffelen. Ze hebben praktisch geen aaibaarheidsfactor alhoewel sommige mensen dat wel denken. Een slang om de nek is dan een hoogtepunt. Het is wel goed de slangen af en toe te hanteren, ze wennen er dan aan maar je moet het niet overdrijven. Koningspythons zijn gebaat bij rust. Vergeet niet dat ze behoorlijk in de stress kunnen raken als ze te vaak worden gestoord. Daarom is een schuilplaats een must in het terrarium.

Voortplanting

Er is een verschil tussen mannen en vrouwen wat betreft leeftijd en gewicht. De mannen zijn over het algemeen na 1 jaar geslachtsrijp, ze hebben dan het gewicht van ongeveer 900 gram of zelfs al meer. Bij vrouwen is 1500 gram het gewicht wat ze tenminste moeten hebben om op een verantwoorde wijze eieren te kunnen leggen. Vaak kan een vrouw 2 a 3 jaar na geboorte ingezet worden voor kweek. Lichte vrouwen produceren vaak kleine legsels van 3-5 eieren. Grote vrouwen wel tot 10-12 stuks. Laat eind september de temperatuur zowel overdag als 's nacht met enkele graden dalen. Vaak gaat dit al vanzelf omdat de omgevingstemperatuur ook daalt. Vanaf eind oktober worden de mannen bij de vrouwtjes geplaatst. Dan is het spannend. Lukt het de man om te paren of moeten we nog geduld hebben. Laat de man niet langer dan 2 dagen bij de vrouw. Plaats dan de man weer terug in zijn eigen terrarium. Je blijft ondertussen gewoon doorvoeren. Indien er een paring heeft plaats gevonden, kun je dit het beste even noteren. Eén paring is zelden genoeg voor een bevruchting. Het is aan te raden toch 7 á 8 paringen waar te nemen om er zeker van te zijn dat er een bevruchting plaats heeft gevonden. Om mannen te stimuleren door ze bij andere mannen te zetten, is niet geheel zonder risico. Mannen kunnen elkaar verwonden! Naast de wildkleur Koningspythons zijn er momenteel al veel ander kleuren. Deze Koningspythons hebben ook mooie namen zoals lesserbee, killerbee, pied, mystic potion. Meer gegevens vind je ook in een bibliotheek of via het internet bijv. kennisnet.

Je neemt mee naar school
- deze spreekbeurt
- foto's of platen van Koningspythons
- boeken over Koningspythons
- een echte slang zou natuurlijke het beste zijn
- een slangenvel.
Dat wordt een mooie spreekbeurt

 

met vriendelijke groet

Gerard Heijnen, oud leerkracht basisschool.
Indien je nog meer weet, zodat ook anderen dit kunnen gebruiken, laat me het weten. Ik zal het dan zo spoedig mogelijk op deze site plaatsen. Stuur je aanvullingen of opmerkingen door middel van een E-mail of via contact.

Klazienaveen

Klazienaveen - centrum
klazienaveen centrum
 - Klazienaveen -
daar moet je heen.


Counter - 1 jun 2018

Today 162

Yesterday 117

Week 518

Month 3844

All 206936

Currently are 2 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions