pulchra1

 

Gebied: Thailand, Cambodja, Laos, Tibet, Nepal, China, Taiwan, India, Bhutan, Myanmar, Maleisië, Singapore, Indonesië en Vietnam

Lengte : max. 100 cm

Voedsel: jonge muizen en babyratten

Nederlandse naam: Bamboe slang

Er zijn zijn 6 ondersoorten bekend. Vier ondersoorten (coxi, pulchra, lacticincta en vaillanti) worden regelmatig aangeboden. De twee ander ondersoorten (porphyraceus en kawakamii) zelden. De rode bamboeslang valt op door de felle rode/oranje basiskleur. Er zijn lengtestrepen of kleine of grote banden. Foto's vindt u voldoende op het internet. Deze slangen zijn erg fraai om te zien en worden om hun schoonheid regelmatig in een terrarium gehouden. Het zijn een schuwe slangen en soms ook pittig om te hanteren. Sommige dieren bijten en/of happen altijd terwijl andere bamboeslangen zich probleemloos laten hanteren. De rode bamboeslang leeft aan de randen van regenwouden, rijstvelden en weide gronden, vaak in de buurt van water. Deze soort leeft op de grond maar is vanwege zijn schuwheid moeilijk te vinden. Het gebruik van een wetbox is aan te raden. Dit is dan ook tevens zijn verkruipplek. Voor het vrouwtje is ook de plek om de eieren af te zetten. Ook een ruime waterbak mag niet ontbreken. De dieren zijn gemakkelijk te wennen aan dood voer.

Verzorging: Het dier stelt weinig eisen. De temperatuur is overdag rond de 22-25 graden (bijna kamertemperatuur) en daalt ‘s nacht tot 15 graden. Als bodemsubstraat gebruik ik houtvezel. Een middelgroot terrarium (70x45x45 cn) voldoet voor een paartje in verband met hun grootte. Je kunt wat kunstplantjes gebruiken of een stukje kienhout. Een ruime waterbak en een wetbox maken het geheel compleet. Deze dieren zijn niet moeilijk om in een terrarium te houden.

Voortplanting: Deze slangen (coxi en pulchra) kennen officieel geen winterrust maar zelf koel ik ze in de wintermaanden af tot 12 graden. Ik gebruik geen verlichting zodat het verschil aan daglengte en lichtintensiteit het paartje kan stimuleren tot paren. Ze kunnen een paar keer per jaar eieren leggen. Ze leggen tot maximaal 6/7 eieren per keer. Vaak minder en dan zijn de eieren soms erg groot! Na het eierleggen moet het vrouwtje wel direct goed worden gevoerd omdat ze waarschijnlijk 2 maanden later weer eieren legt. Het uitbroeden geschiedt op/in vochtig vermiculite. De incubatietijd is 56/64 dagen bij 25 graden. De jongen zijn vaak al behoorlijk fors en probleemloos aan het eten te krijgen. Ik voer meestal in het begin levende pinkies omdat bewegingen van prooidieren hen stimuleert om ze te pakken. Meestal schakel ik na drie/vier keer over naar dode pinkies. Geef ze niet te grote voedsel dieren. Vaak worden die naar een dag er weer uitgespuugd.

Klazienaveen

Klazienaveen - centrum
klazienaveen centrum
 - Klazienaveen -
daar moet je heen.


Counter - 1 jun 2018

Today 63

Yesterday 227

Week 646

Month 3972

All 207064

Currently are 8 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions