Dit verhaal gaat over huidpatronen van de rode rattenslangen. Er zijn korenslangen met de normale patronen, er zijn zonder patronen (bijv. blizzard), er zijn motley-patronen, de zadel is totaal omringd en afgesloten en er zijn gestreepte patronen, er zijn geen zadels maar strepen. Ook tussenvormen komen voor. Maar er zijn nog meer patronen mogelijk bijv zigzag, deze vormen worden verder in dit verhaal niet besproken. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het ontwikkelen van andere patronen.
De gebandeerde korenslang is slechts een kwestie van tijd.
Zoals reeds eerder beschreven betreffende de kleuren is er ook een genetisch verhaal betreffende huidpatronen.elapheguttatamotley02-
Wat is motley en gestreept?

Motley betekent dat de zadel geheel omringd is. De omringde kleur is afwijkend zodat de ringen duidelijk opvallen. Soms vormen de zadel een lint zodat we van een streep spreken. Motley en gestreept ligt genetisch gezien vlakbij elkaar. Vaak wordt gezegd dat een motley dier altijd heterozygoot is voor gestreept.
Ook komen vele tussenvormen voor. Een goede motley heeft alle zadels omringd. Een motley X een motley geeft ook vaak enkele gestreepte of half gestreepte dieren.
Een gestreepte dier X een gestreept dier geeft uitsluitend gestreepte dieren.
Soms zijn de strepen niet geheel compleet.

Het ontstaan van motley-patronen

De Motley-patronen zijn zo'n kleine twintig jaar geleden, midden tachtiger jaren van de vorig eeuw spontaan ontstaan. Exact is dat niet naar te gaan. Toch wordt het ontstaan van de motley toegeschreven aan Dr. Bern Bechtel. Hij wist in 1977 via terugkruizen een motley te produceren. Hij spreekt dan ook van een "motley mutant". De motley-patroon werden daarna ook in de andere korenslang-variateiten gekweekt. Op dit moment komen bijna in alle soorten rode slangen motley-vormen voor.
Voor de gestreepte vorm moeten we naar Engeland. Het was Mike Nolan welke de eerste gestreepte dieren wist te kweken.elapheguttatasnowstriped03-framed
De ouderdieren en enkele gestreepte nakweekdieren werden door Ernie Wagner opgekocht en verscheept naar de Verenigde Staten.
Dit was het begin van de gestreepte patronen in de korenslangen. Ook nu komen bijna in alle soorten rode rattenslangen gestreepte vormen voor.

Problemen met gestreepte rode rattenslangen.

Ik kan me nog goed herinneren dat ik mijn eerste gestreepte dieren kocht.
De dieren groeiden voorspoedig op. Maar de problemen ontstonden naar twee jaar.
Mijn eerste vrouwtje ging dood aan legnood.
Bij navraag en onderzoek blijken toch veel mensen problemen te hebben bij de gestreepte vormen. Door het inkruizen van de gestreepte vorm blijkt er toch een grote mate van inteelt te zijn ontstaan.
Je kunt zeggen dat ze genetisch gezien aan de buitenkant van de cirkel staan waardoor gemakkelijk problemen kunnen ontstaan. In mijn vorig verhaal heb ik hier uitvoerig verslag gedaan. Vorig jaar verloor ik reeds een vrouwtje gestreepte rode rattenslang albino, dit jaar een gestreepte snowcorn. Om toch weer gezonde dieren te kunnen krijgen moeten ze worden terug gekruist. De gestreepte dieren kunnen dan met de heterozygote dieren worden gekruist zodat een percentage gezonde gestreepte dieren ontstaan.
Ook het broer/zus kweek is niet aan te raden.
Vers bloed is bij de gestreepte patronen een goede zaak om teleurstelling te voorkomen.elapheguttatamissingblackstripe02-framed

Tenslotte

We staan aan het begin van vele variaties kleur en patronen van de korenslangen (Pantherophis guttatus).
Experts op dit gebied zijn Bill en Kathy Love.
Ik beveel dan ook van harte hun boek The CORN SNAKE Manual aan.
Een boek dat niet mag ontbreken bij elke serieuze korenslang-houder.


Door Gerard Heijnen

Klazienaveen

Klazienaveen - centrum
klazienaveen centrum
 - Klazienaveen -
daar moet je heen.


Counter - 1 jun 2018

Today 51

Yesterday 112

Week 163

Month 2761

All 183163

Currently are 12 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions